Tervetuloa > Yleistä pelletistä

Yleistä pelletistä

Pelletti on jalostettua biopolttoainetta. Se tehdään puristamalla sahanpurua ja höylänlastua kovalla paineella pienten metallilevyssä olevien reikien läpi. Reikien läpimitta ja samalla pelletin koko on yleensä 6-12 mm (8 mm tavallisin koko Suomesssa). Pelletti on uusiutuva biopolttoaine, eikä sen käyttö lisää ilmakehän kasvihuoneilmiötä kuten fossiliset polttoaineet.

Puu on ekologinen vaihtoehto »

Pelletti voidaan tuoda käyttöpaikalle samalla tavoin kuorma-autolla kuten öljy. (Pelletin kuljetuksessa käytetään nykyisin paineilmasäiliöitä.) Pienissä erissä pelletin voi tuoda kotiin tavallisissa säkeissä ja vähän isommissa erissä suursäkeissä. Vaikka valitsisi säkkikuljetuksenkin, on varastosiilon täytössä kovin vähän työtä tavalliseen puulämmitykseen verrattuna.

Pellettilämmitys

Tavallisin omakotitalon pellettilämmitysjärjestelmä on vesikeskuslämmitys, jossa on pellettikattila sekä pellettipoltin. Pellettipoltin käy myös useimpiin puukattiloihin ja myös osaan vanhoista öljykattiloista se voidaan asentaa. Lisäksi tarvitaan siilo, josta polttoaine ruuvikuljettimella annostellaan automaattisesti polttimelle. Mikäli isoa siiloa (väh. 7-8 m3) ei ole mahdollista sijoittaa kattilahuoneen läheisyyteen kannattaa kattilahuoneeseen laittaa ns. syöttösiilo (max. 500 l), johon pitempi ruuvikuljetin tuo pellettiä isosta siilosta. Lyhyt ruuvikuljetin annostelee pelletin syöttösiilosta polttimelle.

Alavalikko